Patrick Dewael, burgemeester
“België telt jaarlijks zo’n 10.000 slachtoffers door een hartstilstand. Vroegtijdig reanimeren en eventueel defibrilleren doet de overlevingskansen van slachtoffers fors stijgen. De Belgische Reanimatieraad zegt dat dankzij reanimatie de helft van de slachtoffers gered kan worden.  De levensreddende handelingen zijn zo eenvoudig, maar op dit moment krijgt slechts 20% van de slachtoffers cardiopulmonale reanimatie (CPR) door een omstander. Dit verklaart voor een deel waarom minder dan één slachtoffer op tien een hartstilstand overleeft. Daarom is het voor eenieder belangrijk deze levensreddende handelingen te leren, JOUW HANDEN kunnen levens redden ! ”

 An Christiaens, schepen van Jeugd:
“Jongeren komen vroeg of laat in contact met medische situaties, ongevallen en noodsituaties. Een slachtoffer proberen te helpen is in elke situatie beter dan niets doen. De overlevingskansen stijgen door zo vroeg mogelijk te reanimeren en eventueel te defibrilleren. Want in elke situatie is tijdig ingrijpen noodzakelijk. Dat betekent: hulp toedienen vóór de hulpdiensten eraan komen. Het is van belang dat jongeren daarbij leren hoe ze een slachtoffer moeten benaderen, wat er snel moet gebeuren, wat ze eventueel zelf al kunnen doen en wat ze zeker niet mogen doen.
Onderzoek bevestigt dat jongeren die een basisopleiding kregen, sneller geneigd zijn om te reageren of een defibrillator op te starten.

Wat doe jij als er een ongeval gebeurt: sta je met je handen in het haar of doe je of je neus bloedt? Of bied je toch liever op vakkundige wijze hulp?

Het zijn vaak de eerste minuten die het verschil maken tussen leven en dood, Als het hart stopt met kloppen, dan ben je binnen 4 à 6 minuten hersendood. Door eerste hulp te verlenen kan je extra zuurstof naar de hersenen en andere vitale organen van het slachtoffer sturen, waarmee je extra tijd wint tot het spoedteam ter plaatse is. En waarmee je het slachtoffer dus ook een veel grotere kans op volledig herstel geeft. Maar ook bij brandwonden, schaafwonden, een verstuikte voet of neusbloeding, een beroerte… kan die eerste hulp van belang zijn.

Wat zijn de meest voorkomende eerste hulpsituaties?

Flauwvallen (bv. op de bus, tijdens speeltijd, in situaties waar mensen lang moeten rechtstaan in minder goede omstandigheden): je moet dan de benen omhoog leggen, maar checken of het niet om iets anders gaat, natuurlijk. Bij een EHBO-cursus leer je dat onderscheid te maken.

Verslikken (bv. op restaurant en andere openbare plaatsen): in dat geval moet je met de muis van de hand tussen de twee schouderbladen kloppen, befaamde Heimlich maneuver uitoefenen– achter persoon gaan staan, armen rond persoon, en zo druk op buik of borstkas uitoefenen.

  • Voet verstuiken (bv. Turnen, speeltijd): rusten en de voeten omhoog houden, onmiddellijke de zwelling tegengaan met ijs
  • Vergiftigingen (in huis en tuin): Antigifcentrum 070-245 245 bellen

Praktisch:

Op donderdag 23 mei 2019 zullen de eerste EHBO opleidingen in school van start gaan. (GO basisschool Atheneeke , VBS Campus St-Jan en GBS De Boomhut mal).

De andere Tongerse scholen zullen in het nieuwe schooljaar aan de beurt komen.

Leden van het J-Team: Wijnants Françoise, Reynders Yinte en Janssens Noah

Maak jouw eigen website met JouwWeb